Helsingborg

Under tisdagen stod ägaren till minkfarmerna Ponderosa Mink och Dallas Mink inför rätta i Helsingborgs Tingsrätt. Minkfarmaren Kim Sörensen har åtalats för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen efter att skadade och döda djur hittats på hans två farmer utanför Helsingborg. Länsstyrelsen dokumenterade under sina besök minkar med allvarliga bitskador, förlorade kroppsdelar och undermåliga levnadsvillkor. Kim Sörensen saknade även tillstånd för farmerna och minkarna saknade sysselsättning i burarana. Kim tvingades stänga sina båda farmer.

I höstas kontaktade kunder till Naturkompaniet Djurrättsalliansen då de till sin förskräckelse upptäckt att kedjan hade päls i sin butik i Helsingborg. Djurrättsalliansen inledde en dialog med kedjans ledning som menade att de tre butiker som sålde pälsen (Västerås, Helsingborg och Gävle) var franchisebutiker och fria att bestämma sitt sortiment själva.

Länsstyrelsen har nu tagit sitt ansvar och avslagit Kim Sörensens tillstånd för att bedriva pälsdjursuppfödning. Detta innebär att de två pälsfarmer han äger, Ponderosa i Kingelstad och Dallas i Svalöv, nu stänger ner.

-Med tanke på hur långdraget det här har skötts finns det inte en chans att han kan få tillstånd från oss i dag, säger djurskyddsinspektör Elin Gullander till Helsingborgs Dagblad.

Minkar

Den 11e december kallar Djurrättsalliansen alla djurvänner till demonstration mot Ponderosa Mink i Kingelstad. Farmen har fått allvarlig kritik från både Miljökontoret och Länsstyrelsen då den fullständigt struntat i lagen. Farmen har systematiskt satt för många minkar i varje bur vilket resulterat i blodiga slagsmål mellan minkarna. Lagen säger att maximalt tre djur får hållas i burarna men på Ponderosa satt upp till 8 minkar i en enda bur.

Prenumerera på RSS - Helsingborg