smittskyddsinstitutet

Demonstration på Försökdjurens dag 2010.
I samband med försöksdjurens dag som infaller den 24 april anordnar Djurrättsalliansen en demonstration lördagen den 28 april mot djurförsök och Astrid Fagreus Laboratorium (tidigare SMI) i Stockholm. Det blir en gående demonstration genom stan som avslutas vid SMI och det är viktigt att vi blir många!

Demonstrationen är tillståndsgiven och liknande demonstrationer har anordnats flera år i rad. Vi skulle bli oerhört glada om du vill delta, det är dags att sätta ner foten för det här djurplågeriet!

Djurrättsalliansen inleder nu kampanjen Stoppa Primatförsöken för att sprida information, väcka opinion och slutligen få igenom ett förbud mot använding av primater i djurförsök, både i Sverige och inom EU. I Stockholm och Malmö inleds i natt en 24 timmar lång hungerstrejk för att uppmärksamma apornas situation. I Stockholm ska tio djurrättsaktivister sitta utanför Smittskyddsinstitutet och i Malmö sex djurrättsaktivister vid Gustaf Adolfs torg.

På Försöksdjurens dag, lördagen den 24 april, anordnar Djurrättsalliansen en av de största demonstrationerna någonsin mot Smittskyddsinstitutet. SMI är nordens enda djurförsökslaboratorium som fortfarande använder apor i fruktansvärda försök. De har under lång tid kritiserats för sin bristande djurhållning, slarv med rutiner och händelser där flera apor har dött av oförklarliga skäl. Aporna fångas i det vilda eller föds upp på anläggningar i Kina. Landet saknar helt djurskyddslagar och transporterna till Europa kan ta över tjugo timmar.

I början av januari fick de tre räddade försöksaporna Bacill, Bacillusk och Baloo från skräcklaboratoriet SMI komma ut i utomhusdelen på karantänen.

Deras nya hem är ett djurhem i England som specialiserat sig på att rehabilitera just makaker. Nytagna bilder finns nu upplagda på vår hemsida.

För första gången i historien så har tre försöksapor lämnat laboratoriet Smittskyddsinstitutet (SMI) i Stockholm levande och omplacerats på ett djurhem i England.

De tre aporna Bacill, Bacillusk och Baloo kom till SMI år 2003 från uppfödningsanläggningen Mazor farm i Israel. De tre aporna är idag åtta år gamla och det är ovanligt att en apa på SMI överlever mer än fem år. Men eftersom de kan leva i upp till 30 år så har de många år framför sig i sin nya inhägnad, där de kommer kunna vara både inomhus- och utomhus.

Lördagen den 30 maj anordnade Djurrättsalliansen en marsch till Smittskyddsinstitutet i Stockholm. Omkring 80 personer och ett antal hundar dök upp för att protestera mot den vidriga djurhållningen på SMI.

På Smittskyddsinstitutet i Solna sitter omkring 130 apor och tusentals andra försöksdjur inlåsta och plågas i djurförsök. Men det är dags att sätta ner foten och visa att nog är nog. För tillsammans kan vi stoppa dessa övergrepp på djuren!

Den 30 maj kl 13.00 samlas vi i Vasaparken i Stockholm, intill Odenplan, för att sedan tåga tillsammans mot SMI som ligger på Karolinska Institutets område. Kom och låt din röst tala för alla de djuren som dagligen plågas ihjäl hos SMI. Det kommer dessutom bli tal, matförsäljning, distro och spex, så missa inte vårens stora händelse!

I mitten av december förra året förbjöds Smittskyddsinstitutet (SMI) att utföra och att hålla gränsänder i sitt försöksdjurslaboratorium i Stockholm efter en inspektion från djurskyddsinspektören i Solna stad.
Anledningen till att förbudet utfärdades var för att SMI ännu en gång frångått de djurförsöksetiska tillstånden.
Bland annat hölls änderna i enkla kaninburar utan tillgång till vatten, trots att man i tillståndsansökan sagt att djuren skulle hållas i dubbla kaninburar med tillgång till badvatten.

Försöksdjurens dag var en succé i Stockholm. Omkring 200 personer samlades utanför Smittskyddsinsitutet för att protestera mot deras kritiserade djurförsök på apor. I dagsläget hålls 124 apor inspärrade på SMI för att torteras i plågsamma djurförsök, varje apa en individ med ett namn.

På Smittskyddsinstitutet i Solna sitter omkring 130 apor och tusentals andra försöksdjur inlåsta och plågas i djurförsök. Det är dags att ta ställning och sätta ned foten och visa att nog är nog.

På försöksdjurens dag anordnas en stor demonstration vid SMI som ligger på Karolinska Institutets område.

Ta gärna med egna skyltar, banderoller, visselpipor och megafoner.

Om du är osäker på vägen möter vi upp folk vid S:t Eriksplans tunnelbana, på perongen med tåg från stan. Annars kan du ta buss 47 till Tomtebodavägen eller buss 3, 507 eller 77 till Prostvägen.

Sidor

Prenumerera på RSS - smittskyddsinstitutet