Ponderosa Mink

Under tisdagen stod ägaren till minkfarmerna Ponderosa Mink och Dallas Mink inför rätta i Helsingborgs Tingsrätt. Minkfarmaren Kim Sörensen har åtalats för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen efter att skadade och döda djur hittats på hans två farmer utanför Helsingborg. Länsstyrelsen dokumenterade under sina besök minkar med allvarliga bitskador, förlorade kroppsdelar och undermåliga levnadsvillkor. Kim Sörensen saknade även tillstånd för farmerna och minkarna saknade sysselsättning i burarana. Kim tvingades stänga sina båda farmer.

I början av november publicerade Djurrättsalliansen bilder från Ponderosa Mink, en pälsfarm som avslöjats för allvarliga brott mot djurskyddslagen. Vi fick redan i somras in tips från grannar till farmen att något inte stod rätt till. Saken uppmärksammades kort därpå av Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer som gjorde flera oanmälda besök på farmen. De fann minkar med bortbitna kroppsdelar, smutsiga burar och döda djur som lämnats i burarna. Farmaren höll vid tillfället upp till åtta minkar i en och samma bur, trots att man bara får ha tre per bur.

Länsstyrelsen har nu tagit sitt ansvar och avslagit Kim Sörensens tillstånd för att bedriva pälsdjursuppfödning. Detta innebär att de två pälsfarmer han äger, Ponderosa i Kingelstad och Dallas i Svalöv, nu stänger ner.

-Med tanke på hur långdraget det här har skötts finns det inte en chans att han kan få tillstånd från oss i dag, säger djurskyddsinspektör Elin Gullander till Helsingborgs Dagblad.

Minkar

Den 11e december kallar Djurrättsalliansen alla djurvänner till demonstration mot Ponderosa Mink i Kingelstad. Farmen har fått allvarlig kritik från både Miljökontoret och Länsstyrelsen då den fullständigt struntat i lagen. Farmen har systematiskt satt för många minkar i varje bur vilket resulterat i blodiga slagsmål mellan minkarna. Lagen säger att maximalt tre djur får hållas i burarna men på Ponderosa satt upp till 8 minkar i en enda bur.

Den sista fredagen i november samlas djurvänner världen över för att kämpa för djuren på pälsfarmerna. Förra året hölls en demonstration vid Ponderosa Mink utanför Helsingborg. Farmen, som höll uppemot 15 000 djur instängda i sina skjul hade år efter år avslutat november månad med att gasa dem till döds. 2007 kom att bli det sista året som minkar gasades på farmen.

Årets Fur Free Friday markerades med demonstration vid en av Skånes sista pälsfarmer. En buss som fyllts med djurvänner stannade en bit från Ponderosa Mink utanför Helsingborg. Facklor lyste upp vintermörkret och slagord ekade mellan bondgårdarna när tåget ringlade fram längs vägen. Väl vid farmen möttes demonstrationen av pälsfarmarna och deras anställda.

Prenumerera på RSS - Ponderosa Mink
Dog