Marty

Idag startade Djurrättsalliansens intensivvecka mot Marty för deras inblandning i den fasansfulla pälshandeln. Ett tiotal aktivister samlades utanför butiken på Gustav Adolfs torg och höll där en lyckad protest i en och en halv timme. Responsen från allmänheten var som vanligt mycket god och trots att vi hållit regelbundna protester under flera år möter vi människor som inte är medvetna om att det ens säljs päls från djur i Sverige.

I Skåne drivs just nu en kampanj mot klädbutiken Marty för deras inblandning i den blodiga pälsindustrin. Företaget är en del av Modebolagen som samlar flera märken som redan blivit pälsfria. Camilla, Malmströms och Spirit är några av dem och de dumpade pälsen efter information från Malmö Djurrättsaktivister (som blev Djurrättsalliansen 2007) för ett par vintrar sedan.

I Venray, Holland försöker just nu myndigheter och djurförsöksindustri komma igång med bygget av Sciencelink, ett stort djurförsökslabb. Projektet är mycket prestigefyllt för djurförsökarna men har redan stött på problem. Organisationen Anti Dierproeven Coalitie har under en tid mobiliserat lokalbefolkningen och organiserat protester mot labbet. Under lördagen den 8:e december hade de utlyst ett fackeltåg mot bygget och vi passade på att visa vårt stöd under fredagen.

Klädbutiken Marty på Gustav Adolfs Torg utlovade idag, efter påtryckningar från MDA, att i fortsättningen bli pälsfria. Strax efter klockan ett dök ett tiotal aktivister upp med plakat, flygblad och en bandspelare med inspelade djurläten från pälsfarmer och protesterade mot butikens utbud av kläder med pälsdetaljer. Butiken bestämde sig snabbt för att dra in sin päls och kommer i veckan skriva på en policy att inte använda sig av äkta päls i fortsättningen. De sållar sig således till en lång rad butiker som tagit samma beslut.

Idag var djurvänner från Malmö Djurrättsaktivister återigen på plats utanför en av stadens pälsdetaljister. Protesterna är en del av den kampanj för en pälsfri handel som just nu framgångsrikt drivs av djurrättsgrupper landet över.
Under vintern har över 20 butiker och internationella kedjor slutat med päls som ett direkt resultat av protesterna. Bland dem finns stora företag som Kriss, Gant och Boomerang, men även enskilda Malmöbutiker som har tagit samma positiva beslut.

Nu har nedräkningen inför vinterns pälskampanj börjat.
Förra vintern fördes massiva kampanjer landet över, och i Malmö vanns flera stora segrar. Jätteföretag som Boomerang, Svea, Gant och Kriss följdes av mindre butiker som Olséns och Marty.
I veckorna har djurrättsaktivister granskat innerstan och funnit ett tiotal butiker som säljer pälsdetaljer. Dessa står nu alltså på MDAs svarta lista tills de slutar med päls.

I februari förra året lovade Marty att tillsammans med resten av butikerna i Modebolagen bli pälsfria. De hade då sålt bland annat kaninpäls och päls från coyotes i sina två Malmöbutiker under vintern.
Butikschefen som skrev under policyn var mycket förstående och tog till sig informationen om djurens lidande. Nu har de brutit sin etiska policy och köpt in ny päls.

Malmö Djurrättsaktivister går från seger till seger i kampanjen för en pälsfri handel. För bara två veckor sedan startade kampanjen med en seger då Tip Top tog ett etiskt beslut att inte sälja päls och idag anslöt sig två butiker till.


Bara timmar innan aktionsdagen mot J Lindeberg skulle till att börja meddelade de att de slutar sälja päls. Kampanjen hade då pågått i en månad.
Med segern färskt i minnet planerades aktionsdagen om för att riktas mot andra mål som fortfarande säljer päls. Vi nöjer oss aldrig med halvdana försök, vi är fast beslutna att stänga ner hela pälshandeln!

Prenumerera på RSS - Marty
Dog