Låt Astra-hundarna Leva

Astrahundarna på uppfödningen innan Astra Zeneca skickade iväg dem till plågsamma djurförsök och en säker död.

Igår var det ett år sedan vår minnesmanifestation för Astrahundarna utanför Astra Zeneca i Mölndal utanför Göteborg. Det betyder att det nu har gått två år sedan Astra Zeneca vägrade att ge 400 beaglehundar ett liv i kärleksfulla hem, och istället skickade dem till plågsamma djurförsök i England och Mölndal. Så, vad händer med Astrahundarna på försökslaboratoriumen? 

100 beaglehundar utnyttjas just nu i ett försök på Astra Zeneca i Mölndal. I försöket får hundarna t.ex. andas in substanser via ansiktsmasker, något som ger hundarna obehag och försvårar deras andning.

Nu släpper vi en helt ny film med material från hela kampanjen. 

Astra-hundarna

För ett år sedan var vi mitt inne i kampanjen ”Låt Astrahundarna Leva”. Djurrättsalliansen arbetade dygnet runt med att försöka rädda de 400 beaglehundar som Astra Zeneca tänkte skicka till en säker död.

Protest mot AstraZeneca (Foto: bedfordanimalaction)

The lives of 400 dogs are at stake. Since AstraZeneca is downsizing and closed two of their research facilities in Sweden the dogs are a surplus not needed in the country. AstraZeneca have stated that the dogs cannot be rehomed with families but will instead be sent to labs in the UK. AstraZeneca confirms they contract Huntingdon Life Sciences for some of their testing and activists fear the dogs could be sent there to be used in gruesome experiments.

Aeronova. Foto: Liam J McManus

Idag kan Djurrättsalliansen avslöja att en kritiserad hundtransport från AstraZeneca till djurförsökslaboratorier i England sköttes av ett spanskt flygbolag. I början av januari flögs ett trettiotal hundar från ÄngelholmHelsingborg Airport till Manchester Airport för att därifrån skickas vidare till plågsamma djurförsök. AstraZeneca har försökt hålla transporterna hemliga och flygplatsen försökte länge förneka att de hade med dem att göra. Men tack vare nya uppgifter inifrån flygbolaget kan Djurrättsalliansen nu bekräfta hur transporten gått till.

Protest för Astrahundarna

De uppmärksammade hundarna på AstraZenecas uppfödning i Örkelljunga kan enligt uppgifter från Astra själva komma att hamna i ett av Europas värsta djurförsökslaboratorier. I en artikel i The Guardian berättar företrädare för AstraZeneca att en del av hundarna ska skickas till deras anläggning i Mölndal och att resten ska skickas till deras laboratorium Alderley Park i Manchester eller en tredje part som arbetar för AstraZeneca. Den tredje parten är högst sannolikt Huntingdon Life Sciences som AstraZeneca frekvent använder sig av.

Demonstration vid AstraZeneca

Det har nu gått en vecka sedan vi avslöjade att drygt 400 hundar står inför en oviss framtid på AstraZenecas kennel i Örkelljunga. Hundar som "blivit över" när stora delar av läkemedelsföretagets försöksdjursverksamhet lagts ner i Sverige. Djurrättsalliansen befarade att hundarna skulle komma att dödas i en massavlivning, baserat på uppgifter inifrån företaget. AstraZeneca gick dock ut och dementerade dessa uppgifter och berättade istället att hundarna kommer att skickas till fortsatta djurförsök i England samt till företagets försöksdjursavdelning i Mölndal.

Du kan rädda hennes liv!

Just nu sitter omkring fyra hundra beaglehundar inspärrade på AstraZenecas uppfödning i Eket utanför Örkelljunga. I mer än trettio års tid har hundar fötts upp i kala hundgårdar där för att levereras till djurförsök i framförallt Lund, Mölndal och Södertälje. AstraZeneca meddelade dock i början av 2012 att de avvecklar stora delar av sin verksamhet i Sverige, däribland kenneln i Örkelljunga.

Sedan AstraZeneca tillkännagav att ni har för avsikt att avveckla stora delar av er försöksdjursverksamhet har Djurrättsalliansen, bland många andra djurvänner, erbjudit sig att ta hand om försöksdjuren på era anläggningar. Vi har endast bemötts av motvilja till detta och nu tycker vi det är dags att lägga korten på bordet.

Prenumerera på RSS - Låt Astra-hundarna Leva