Kriss

Klädbutiken Marty på Gustav Adolfs Torg utlovade idag, efter påtryckningar från MDA, att i fortsättningen bli pälsfria. Strax efter klockan ett dök ett tiotal aktivister upp med plakat, flygblad och en bandspelare med inspelade djurläten från pälsfarmer och protesterade mot butikens utbud av kläder med pälsdetaljer. Butiken bestämde sig snabbt för att dra in sin päls och kommer i veckan skriva på en policy att inte använda sig av äkta päls i fortsättningen. De sållar sig således till en lång rad butiker som tagit samma beslut.

Idag var djurvänner från Malmö Djurrättsaktivister återigen på plats utanför en av stadens pälsdetaljister. Protesterna är en del av den kampanj för en pälsfri handel som just nu framgångsrikt drivs av djurrättsgrupper landet över.
Under vintern har över 20 butiker och internationella kedjor slutat med päls som ett direkt resultat av protesterna. Bland dem finns stora företag som Kriss, Gant och Boomerang, men även enskilda Malmöbutiker som har tagit samma positiva beslut.

Idag bekräftade tre svenskägda kedjor med butiker och återförsäljare över hela Europa att de i framtiden kommer att utesluta päls från djur i sina kollektioner. Besluten kommer efter diskussioner med Sveriges Djurrättsaktivister, SveDA som är ett nätverk byggt av lokala grupper landet över. MDA är en aktiv del av nätverket som under vintern bedrivit intensiva kampanjer mot pälshandeln. Sedan nätverket bildades i somras har flera stora segrar uppnåtts längs vägen.

Nu har nedräkningen inför vinterns pälskampanj börjat.
Förra vintern fördes massiva kampanjer landet över, och i Malmö vanns flera stora segrar. Jätteföretag som Boomerang, Svea, Gant och Kriss följdes av mindre butiker som Olséns och Marty.
I veckorna har djurrättsaktivister granskat innerstan och funnit ett tiotal butiker som säljer pälsdetaljer. Dessa står nu alltså på MDAs svarta lista tills de slutar med päls.

I lördags startade kampanjen för att förmå J Lindeberg att sluta sälja päls från plågade djur och istället, som så många andra välja alternativa material. I Malmö hade runt 15 personer samlats och protesterna gick utmärkt trots regnet.

Prenumerera på RSS - Kriss