kött

Svenska grisar slås ihjäl mot betonggolv

Igår rapporterade media om att undernärda och sjuka griskultingar i Danmark dödas genom att de slås ihjäl mot betonggolv. Vad många inte vet om är att det är lagligt även i Sverige att avliva grisar på det sättet till dess att de är två veckor gamla.

Tidigare idag arrangerade Djurrättsalliansen Göteborg en manifestation mot köttidustrin. Ett tiotal personer stod i Brunnsparken med bilder tagna i slakthus. För att upplysa folk om lidandet inom köttindustrin och för att visa att vi alla känner samma lidande oavsett art, hade vi två paket sida vid sida, ett med en människa i och ett med en gris i. Varje år slaktas omkring 80 miljoner djur i Sveriges köttindustri helt i onödan. Vi behöver inte äta kött år 2012, bli vegan!

Vi fick mycket bra respons och media kom och ställde frågor och tog bilder.

Torsdagen den 16/6 kl. 09.00 inleds rättegången i Nyköpings tingsrätt mot de två personer som dokumenterat missförhållanden på grisfarmen Blackstaby och vittnat om vad de sett.

Djurrättsalliansen håller manifestation utanför tingsrätten och författaren Mian Lodalen bjuder på vegankorv efteråt.

I fredags väcktes åtal mot de två personer som vittnat om missförhållandena på grisfarmen Blackstaby Gris AB, ägd av före detta ordföranden för Swedish Meats. De riskerar dagsböter och ett skadestånd på 948 000 kronor för att ha öppnat dörrarna till farmen, filmat och fotograferat djurens lidande. Idag öppnar sidan www.grisvittnena.se, där Djurrättsalliansen ber om allmänhetens stöd.

PRESSMEDDELANDE 2011-03-04

Idag väcks åtal mot de två personer som vittnat om missförhållandena på
grisfarmen Blackstaby  Gris AB, ägd av före detta ordförande för Swedish Meats.
De riskerar dagsböter och ett skadestånd på 950 000 kronor för att ha öppnat
dörrarna till farmen, filmat och fotograferat djurens lidande.

- Vi står självklart för vad vi gjort och jag skulle önska att alla som bevittnar
djurplågeri skulle ingripa på något sätt. Vårt sätt var att

På dagens Brännpunkt i Svenska dagbladet skriver juristen Jesús Alcalá om hur förundersökningen mot Lars Hultström, trots god bevisning, lagts ner. Det visar tydligt att det är fritt fram att plåga djur i Sverige, enligt Alcalá.

Vi säger det igen: grisarna har uppenbarligen ingenting att hoppas på ifrån rättssystemet - hoppet ligger hos oss konsumenter. Välj vego i jul! Och alla andra dagar.

Djurrättsalliansen presenterar nytagna bilder från Blackstaby Gris AB. Åtalet mot farmens ägare har lagts ner, men misären för grisarna är densamma. Det här är alltså lagenlig djurhållning i Sverige - döm själv om du tycker att det är okej.

I november 2009 avslöjade Djurrättsalliansen hur grisar lever i Sverige. Dokumentation från ett hundratal grisfarmer över hela landet publicerades och majoriteten av dessa polisanmäldes även för brott mot djurskyddslagstiftningen. En av de besökta och anmälda farmerna var Blackstaby gris AB utanför Flen. Farmen anmäldes på tolv punkter för brott mot djurskyddslagstiftningen. Som bevis fanns flera timmar filmmaterial och hundratals bilder, dessutom ett antal vittnesmål.

Idag skriver Djurrättsalliansen på SVT Debatt om kaninslakt, med slutsatsen att allt kött är mord och att ingen slakt är den bästa metoden. Det är en reaktion på Rapports senaste inslag om kaninslaktaren Gösta Jonsson, som i åratal dödat kaniner genom att slå dem i huvudet med en klubba, trots att det är olagligt och han redan är dömd för brott mot djurskyddslagen.

Här följer hela debattinlägget:

Lars Hultström insinuerar att vi skulle ha gjort hans grisar sjuka, och meddelar i dag att han tänker försöka få ut skadestånd av oss för att djur blivit sjuka och dött på hans gård.

Sidor

Prenumerera på RSS - kött