Djurförsök

Karolinska Institutet fortsätter att köpa in djur från kritiserad uppfödning

I över 30 år har Lidköpings kaninfarm fött upp kaniner och marsvin till djurförsök. Djuren säljs till flera svenska universitet samt till laboratorier i Norge, Finland och Danmark. De har tillstånd att varje år föda upp 2 500 marsvin och 2 500 kaniner till djurförsök.

Kontrollerna av anläggningen har varit extremt få, men redan 2012 kunde länsstyrelsen konstatera brister i djurhållningen, som att det inte fanns tillräcklig miljöberikning eller tillgång till hö. Det saknades då även någon form av botten i burarna och kaninerna satt direkt på nätet i burar som var alldeles för små. Länsstyrelsen gjorde då aldrig någon uppföljning av dessa brister som uppmärksammades. I mitten av juni 2018 utfördes en ny inspektion av länsstyrelsen som återigen kunde konstatera flera brister och lagbrott på farmen. I kontrollrapporten står det att ”Samtliga djur bedömdes hållas i en mycket torftig miljö som inte erbjöd tillräckligt komplexitet eller gav djuren möjlighet att bete sig naturligt”. Bland annat så hölls kaninerna i för små burar, utan upphöjt område och burarna bestod enbart av nät. Både bullernivån och ammoniakhalten var för höga och anläggningen saknar rutiner kring hygien, skötsel och sjukdomsutbrott. Kaninerna avlivas även med koldioxid, vilket inte är tillåtet. Både marsvin och kaniner saknar tillgång till grovfoder som till exempel hö.

Farmen fick under augusti 2018 ett föreläggande av länsstyrelsen i Västra Götaland med stöd av §26 i djurskyddslagen. Föreläggandet gäller 19 punkter som måste åtgärdas. Om detta inte görs så kommer länsstyrelsen att vidta ytterligare åtgärder, som att omhänderta djuren och ge farmen djurförbud. I nuläget har några av de 19 punkterna åtgärdats, men anläggningen saknar tillstånd från Jordbruksverket och det är många brister som inte åtgärdats och länsstyrelsen ser allvarligt på det.

Lidköpings kaninfarm AB i Hasslösa har tillstånd att varje år föda upp 2500 marsvin och 2500 kaniner till djurförsök.

 

Djurrättsalliansen anser att det är anmärkningsvärt att Karolinska Institutet som är ett av världens ledande medicinska universitet väljer att köpa in djur från en uppfödare som har olagliga burar med enbart nätgolv och som saknar tillstånd att transportera djuren och kör ut dem olagligt. Det är förvånande att Karolinska Institutet och Sveriges lantbruksuniversitet vill bli sammankopplade med djurplågeri som är rena lagbrott.

Djurrättsalliansen fortsätter att bevaka utvecklingen kring Lidköpings kaninfarm och kräver att den ska stänga. Vi har även erbjudit oss att vara behjälpliga med omplaceringen av djuren om det skulle bli aktuellt. Lidköpings kaninfarm har brutit mot lagen och utsatt djur för lidande under decennier. Det är dags att sätta ned foten en gång för alla nu.

 

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer