IC Companys

Då och då händer det att klädkedjor eller enskilda butiker får för sig att sälja päls trots att de har pälsfria policys. För ett år sedan meddelade IC Companys att de tänkte överge sin policy och börja sälja päls i några av sina butiker. Tack vare blixtprotester från Djurrättsalliansen och ett internationellt samarbete drog IC Companys tillbaks sina pälsplaner och lovade efter två månaders intensiva kampanjer att fortsätta vara pälsfria.

Under veckan har protester hållits vid flera av by Malene Birgers återförsäljare. Anledningen är att den danska designern meddelat att hon kommer att börja använda päls i sina kollektioner igen. Företaget by Malene Birger ägs till hälften av IC Companys som blev pälsfria efter massiva protester från Djurrättsalliansen och andra djurrättsgrupper.

Under måndagen meddelade den danska koncernen IC Companys att de återgår till sin pälsfria policy. Ledningen för företaget gjorde i början på året klart att de tänkte bryta sin fyra år gamla pälsfria policy för att börja med päls igen i höst. Protester har sedan dess riktats mot flera av IC Companys märken och en kampanj fokuserad på Peak Performance ledde till att företagsledningen svor sig fria från pälsen efter bara en månad.

Efter jordskredssegern mot Peak Performance riktas nu fokus mot resten av IC Companys då två av deras elva märken fortfarande kommer att sälja päls i höst. Kontakt har tagits med koncernens samtliga märken och Djurrättsalliansen har fått positiva besked från alla utom By Malene Birger och Designers Remix som istället sagt att de säljer päls i höst.
En internationell aktionsvecka utlyses därför för att få hela ICC att återgå till sin pälsfria policy.

Peak Performance, som efter fyra år med en pälsfri policy, meddelat att man har för avsikt att börja sälja äkta päls igen har under torsdagen 10 april meddelat Djurrättsalliansen att de backar från beslutet och kommer därmed inte stödja den blodiga pälsindustrin.

Den senaste månaden har djurrättsaktivister protesterat nästan dagligen utanför Peak Performances huvudkontor och butiker i Stockholm, Malmö, Linköping, Örebro, Umeå och Åre och det har även anordnats internationella aktionsdagar mot Peak Performance med protester runt om i världen.

Vecka 13 hade Djurrättsalliansen utlyst en internationell aktionsvecka mot IC Companys för deras inblandning i den blodiga pälsindustrin. Djurrättsgrupper världen över planerade protester och veckan visade sig bli en riktig succé. I Malmö inleddes veckan med en die in i butiken. Åtta aktivister utklädda till kaniner "dog" inuti och utanför butiken och deras blodstänkta dräkter var en tydlig symbolik för det lidande Peak står för. Media rapporterade flitigt från protesten och bilder på de döda kaninerna trycktes i Metro, PunktSE och Expressen.

Imorgon lördag hålls en världsomfattande protestdag mot Peak Performance, som efter fyra år på pälsfria listan börjat med päls igen. Djurvänner och aktivister i en rad länder (däribland Kanada, Österrike, Tyskland och hela Skandinavien) har utlyst demonstrationer mot koncernen IC Companys som äger det svenska märket Peak Performance.

Idag hölls en uppseendeväckande protest vid Peak Performance, mitt på Malmös gågata. Åtta aktivister, utklädda till djur låg döda utanför och inuti affären. Anledningen var att Peak Performance övergivit sin pälsfria policy som de haft i fyra år. De är nu mål för en internationell protestkampanj och djurvänner världen över rasar över deras beslut att börja med päls igen. Utanför butiken höll andra aktivister upp plakat och delade ut flygblad till den stora folksamling som växte hela tiden.

Trots omfattande information om djurens lidande väljer IC Companys att bryta sin egen pälsfria policy. De lovade för fyra år sedan att enbart sälja syntetisk päls men nu har de brutit sitt löfte och planerar att börja med päls igen. Vi har fått bekräftat att Peak Performance och By Malene Birger ska börja med päls men bojkotten riktas mot samtliga
ICCs märken. Sedan kampanjen startade har Tiger of Sweden samt InWear, två av ICCs viktigaste märken gjort sällskap med Part Two och lovat att inte använda päls, trots ICCs beslut.

Sedan ett par veckor är den danskägda koncernen IC Companys mål för internationella protester. Anledningen är att företagsledningen valt att börja sälja päls igen, trots att man sedan flera år tillbaka har varit pälsfria. Huvudfokus för kampanjen i Sverige ligger på Peak Performance som överväger att börja med äkta päls men även andra märken inom ICC har varit mål för protester. I samband med kampanjstarten kontaktades samtliga ICCs märken och vi kort därpå annonserade Tiger of Sweden att de inte tänker använda päls. 

Sidor

Prenumerera på RSS - IC Companys