Djurförsök

Försöksdjurens dag – tiden rinner ut för aporna

Den 24 april är det ”Försöksdjurens dag”, en dag då människor världen över uppmärksammar djur som utnyttjas i djurförsök. Tiden börjar rinna ut för de fem aporna Fox, Nanuq, Lynx, Hyena och Grizzly som används i försök på Karolinska Institutet i Stockholm – hjälp oss rädda dem! 

På Karolinska Institutet (KI) i Stockholm finns Nordens enda anläggning för djurförsök på primater – Astrid Fagræus laboratorium. Där hålls krabbmakaker och rhesusapor som utnyttjas i olika försök, innan de avlivas. Just nu finns 55 apor på anläggningen, och Djurrättsalliansen har tidigare kunnat berätta om apor som dödats, och nya som köpts in.

– Att stänga in djur och utsätta dem för olika experiment är fel. Lika lite som vi borde utsätta människor för detta mot deras vilja, borde vi göra det mot andra djur. Vi är absolut inte emot forskning, men det måste ske på ett etiskt sätt med djurfria metoder, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Hjälp oss rädda livet på fem apor
De äldsta aporna på Astrid Fagræus laboratorium föddes 2006. De heter Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox och har sedan de kom till KI 2009 utnyttjats i flera olika försök. De är nu över den ålder då KI vanligtvis brukar ha dödat aporna, trots att de skulle kunna leva i många år till. Djurrättsalliansen driver kampanjen Stoppa primatförsöken för att sprida information, väcka opinion och slutligen få igenom ett förbud mot användning av primater i djurförsök. Som en del av kampanjen försöker vi även rädda livet på de fem aporna. Längst ner i artikeln kan du läsa mer om hur du kan hjälpa till.

Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox är fem av de apor som utnyttjas i djurförsök på Karolinska Institutet i Stockholm. Djurrättsalliansen arbetar för att de istället för att dödas ska omplaceras till en djurfristad.


Har tidigare räddat apor

Djurrättsalliansen lyckades rädda aporna Bacill, Bacillusk och Baloo från Astrid Fagræus laboratorium 2009. Detta efter att de i flera år hade utnyttjas i djurförsök. Det är ovanligt att laboratorier går med på att överlämna försöksdjur för omplacering, så det var en stor seger när vi fick dem fria och kunde flytta dem till ett djurhem i England. Där lever Bacill och Bacillusk, som nu heter Betty och Boo, än idag, och kommer aldrig mer att utnyttjas av människor. Baloo gick tyvärr bort under 2021 – då 19 år gammal, efter mer än elva år i frihet. 
Samma djurfristad är villiga att ta emot även Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox. 

– Astrid Fagræus Laboratorium vid Karolinska Institutet är det enda laboratoriet i Norden som fortfarande använder apor i djurförsök. Apor som aldrig haft rätten till sina egna liv. Djurförsök på människoapor och nio arter av gibbonapor är redan förbjudna i Europa. Det är på tiden att djurförsök på alla djur förbjuds och vi uppmanar Sverige att snarast utarbeta en avvecklingsplan, säger Malin Gustafsson.

Betty (tidigare Bacill) räddades av Djurrättsalliansen 2009, och lever än idag på en djurfristad i Storbritannien.

 

Då Karolinska institutet inte tillåter fotografering av aporna, publicerade Djurrättsalliansen förra veckan en animerad film för att synliggöra och sätta fokus på apornas verklighet inne på laboratoriet. Se filmen nedan.


Vad du kan göra för att hjälpa aporna:

🐒 Kontakta Karolinska Institutet
Skicka ett mail till Karolinska institutets ledning samt rektor: [email protected]. Be dem låta Fox, Nanuq, Lynx, Hyena och Grizzly få fortsätta leva och låta Djurrättsalliansens omplacera aporna. Vi står redo, och plats på en djurfristad är ordnad. Uppmana även KI att avveckla djurförsök på apor och istället satsa resurser på på djurfria metoder. Tänk på att skriva på ett trevligt och respektfullt sätt.

🐒 Skriv under protestlistan
Skriv under
 vår protestlista mot djurförsök på apor. Sprid den gärna till andra du tror skulle vilja underteckna den.

🐒 Stöd vårt arbete
Djurrättsalliansen är en ideell och oberoende organisation som inte tar emot statliga bidrag. Vårt arbete för djuren är helt beroende av frivilliga bidrag och ditt bidrag gör det möjligt för oss att ta kampen för aporna.
Plusgirokonto: 42 54 11 – 6
Swish: 123 0730 739
Du kan även välja att bli medlem eller månadsgivare.

🐒 Ta del av och sprid information
Gå in på vår kampanjsida och läs mer om aporna och försöken. Dela sedan med dig av informationen.

🐒 Blås i visselpipan
Om du har mer information om aporna på Karolinska Institutet som kan vara användbar för oss, ta kontakt  med oss. Givetvis kan du vara helt anonym.

🐒 Engagera dig för aporna
Engagera dig med oss. Mejla  om du vill hjälpa oss i arbetet för att rädda aporna. Kanske har du någon kompetens som du tror att vi kan ha nytta av? Beskriv gärna i mejlet vad du skulle kunna hjälpa till med. Men även utan specialkompetens är du självklart välkommen att höra av dig.

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer