foie gras

Protest vid ICA-butik som säljer foie grasDjurrättsalliansen driver kampanjen "Foie gras-fritt Sverige" för att ett förbud av foie gras (ank- och gåslever) i Sverige.

I vissa EU-länder tvångsmatar man ankor och gäss för produktion av ank- och gåslever, även kallat foie gras. De flesta fåglarna hålls ensamma i burar som är så små att de inte kan stå eller sträcka ut sina vingar.

Under det senaste året så har Djurrättsalliansen fått över 100 restauranger och butiker att sluta sälja foie gras (lever från tvångsmatade fåglar). Nu har detektiverna hos Djurrättsalliansen i Stockholm hittat ett 30-tal nya restauranger som serverar det och efter att alla restauranger kontaktats genomfördes en lyckad aktionsdag som resulterade i att ytterligare minst två restauranger upphörde med foie gras.

Den 27 januari begav sig ett par aktivister från Malmö djurrättsaktivister (MDA) till åtta restauranger, cateringfirmor och affärer som säljer gåslever (även kallat foie gras) i Malmö. En lista över företagen hittades på praktiskdjuretik.se, sedan kopierades filmen "Delicacy of Despair - Behind the Closed Doors of the Foie Gras Industry" upp och delades ut tillsammans med en broschyr och ett brev från MDA.

Ikväll utfördes den första demonstrationen mot restaurangen 1 ROK, för deras utbud av ank-/gåslever. Vi hade plakat och delade ut flygblad som visade kunder, förbipasserande, grannar och personal vilken plågsam mat som serveras.

Efter att cateringfirman Annars kontaktats av Malmö Djurrättsaktivister beslutade de sig för att sluta med gåslever. Djurrättsgruppen lämnade över en film och foldrar om produktionen av gåslever och det var efter de tagit tills sig informationen som beslutet fattades.

Efter år av protester från djurvänner har nu NK i Stockholm meddelat att de slutar med försäljningen av foie gras, lever från tvångsmatade gäss- och ankor. De ansluter sig därmed till det 100-tal butiker och restauranger som det senaste året slutat efter påtryckningar från Djurrättsalliansen. Djurrättsalliansen har skickar flera brev med material och filmer samt anordnat protester vid NK under det senaste året.

Allt fler ICA-handlare låter visa att medkänsla går före profit och slutar sälja gås- och anklever, som innebär ett oerhört djurplågeri. Sist ut att upphöra med försäljningen är ICA Maxi i Falun, Kumla samt i Torslanda. En stor eloge till dem!

Prenumerera på RSS - foie gras