Ett liv som gris

Svenska grisar slås ihjäl mot betonggolv

Igår rapporterade media om att undernärda och sjuka griskultingar i Danmark dödas genom att de slås ihjäl mot betonggolv. Vad många inte vet om är att det är lagligt även i Sverige att avliva grisar på det sättet till dess att de är två veckor gamla.

Grisar på svensk djurfabrik

Den senaste veckan har många fingrar pekats mot den danska grisindustrin. Centerpartisten Fredrik Federley har framställts som rasande i grisfrågan och tycker att Danmark borde åtalas för att de inte efterlever reglerna. Annie Lööf bojkottar danskt griskött och uppmanar konsumenterna att köpa svenskt. Vissa skillnader mellan den svenska och danska grisindustrin framhålls som avgörande. Bland annat att svenska grisar får behålla knorren och större yta att röra sig på.

Djurrättsalliansen har återigen dokumenterat förhållanden för svenska grisar. Under oktober och november 2013 har organisationens researchteam filmat och fotograferat på 15 grisfabriker.

Vi har hittat exakt likadana förhållanden som vid vår utredning 2009. Grisarna lever i samma misär idag som de gjorde för fyra år sedan. Det är trångt och smutsigt, det är skadade grisar, döda grisar och de lever i fullständig sysslolöshet, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Prenumerera på RSS - Ett liv som gris