djurförsök

Nyligen godkändes ett djurförsök på Karolinska Institutet av Stockholms norra djurförsöksetiska nämnd där 75 kaniner kommer försättas i blödningschock efter att lårbensfrakturer framkallats hos dem. Detta trots att det finns alternativ till försöket som därmed bryter både mot svensk och EU:s lagstiftning som säger att djurförsök inte får utföras om det finns alternativ till dem.

 

Djurrättsalliansen har upprättat en polisanmälan mot Lunds universitet då de bryter mot Sveriges djurskyddslag genom att använda illrar i djurförsök som inte är destinationsuppfödda.
Enligt Sveriges djurskyddslag måste illrar som används i djurförsök vara uppfödda för ändamålet, destinationsuppfödda, i enighet med 10 Kap. Bestämmelser om vissa djur i försök, 2§. En regional djurförsöksetisk nämnd får medge undantag från kravet på destinationsuppfödning enligt första stycket om det finns vetenskapliga skäl.

I ett försök som just nu utförs av Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Göteborgs universitet utnyttjas och dödas hundratals får.

Det börjar med att tackorna får en progesteron-svamp införd i vaginan 10-15 dagar innan de ska betäckas av en bagge. Det här innebär en väldig stress för tackan då hon hålls fast medan de för in svampen i henne. Tre dagar innan betäckningen tas svampen ut och tackorna får istället en injektion av folligon som ska öka fertiliteten. Tackorna sätts sedan ihop med en bagge som parar sig med dem.

Astrahundarna på uppfödningen innan Astra Zeneca skickade iväg dem till plågsamma djurförsök och en säker död.

Igår var det ett år sedan vår minnesmanifestation för Astrahundarna utanför Astra Zeneca i Mölndal utanför Göteborg. Det betyder att det nu har gått två år sedan Astra Zeneca vägrade att ge 400 beaglehundar ett liv i kärleksfulla hem, och istället skickade dem till plågsamma djurförsök i England och Mölndal. Så, vad händer med Astrahundarna på försökslaboratoriumen? 

100 beaglehundar utnyttjas just nu i ett försök på Astra Zeneca i Mölndal. I försöket får hundarna t.ex. andas in substanser via ansiktsmasker, något som ger hundarna obehag och försvårar deras andning.

Förra året uppmärksammade Djurrättsalliansen ett experiment på Lunds universitet där katter användes till hjärnstudier. Det är med stor glädje vi nu kan avslöja att försöket har upphört och inga katter finns kvar på Lunds universitet och inte heller planeras några nya försök med katter.

När de anställda på AstraZeneca i Mölndal kom till jobbet idag möttes de av 500 tända ljus som alla representerar ett av de djur som varje dag dödas inuti skräcklabbet Huntingdon Life Sciences i England där AstraZeneca är en av de största kunderna. 

Så länge AstraZeneca betalar för djurplågeri och död så kommer vi att finnas där och föra djurens talan.

Läs mer på www.shac.net

 

 

Den 11 april slog Länsstyrelsen med hjälp av polisen till mot illerfarmen Exopet AB i Falkenberg och ägaren är nu polisanmäld för djurplågeri. Illrarna beslagtogs, men är fortfarande på farmen och en dansk medborgare har fått överta illrarna för att "rädda" dem. Hans räddning består dock i att transportera dem till Danmark och starta en uppfödning med dem för djurförsök. Djurrättsalliansen arbetar mot klockan för att göra vad vi kan för att rädda illrarna.

Demonstration på Försökdjurens dag 2010.
I samband med försöksdjurens dag som infaller den 24 april anordnar Djurrättsalliansen en demonstration lördagen den 28 april mot djurförsök och Astrid Fagreus Laboratorium (tidigare SMI) i Stockholm. Det blir en gående demonstration genom stan som avslutas vid SMI och det är viktigt att vi blir många!

Demonstrationen är tillståndsgiven och liknande demonstrationer har anordnats flera år i rad. Vi skulle bli oerhört glada om du vill delta, det är dags att sätta ner foten för det här djurplågeriet!

Djurrättsalliansen inleder nu kampanjen Stoppa Primatförsöken för att sprida information, väcka opinion och slutligen få igenom ett förbud mot använding av primater i djurförsök, både i Sverige och inom EU. I Stockholm och Malmö inleds i natt en 24 timmar lång hungerstrejk för att uppmärksamma apornas situation. I Stockholm ska tio djurrättsaktivister sitta utanför Smittskyddsinstitutet och i Malmö sex djurrättsaktivister vid Gustaf Adolfs torg.

På Försöksdjurens dag, lördagen den 24 april, anordnar Djurrättsalliansen en av de största demonstrationerna någonsin mot Smittskyddsinstitutet. SMI är nordens enda djurförsökslaboratorium som fortfarande använder apor i fruktansvärda försök. De har under lång tid kritiserats för sin bristande djurhållning, slarv med rutiner och händelser där flera apor har dött av oförklarliga skäl. Aporna fångas i det vilda eller föds upp på anläggningar i Kina. Landet saknar helt djurskyddslagar och transporterna till Europa kan ta över tjugo timmar.

Sidor

Prenumerera på RSS - djurförsök