Animal Defenders International

Idag avslöjar föreningen Oikeutta Eläimille tillsammans med Animal Defenders International en omfattande utredning av den finska pälsindustrin. 30 pälsfarmer har filmats under sommaren och hösten 2009 och material från utredningen sändes ikväll i finsk tv. Utredningen visar rävar och minkar med avbitna svansar, stora öppna sår och allvarliga beteendestörningar.

För första gången i historien så har tre försöksapor lämnat laboratoriet Smittskyddsinstitutet (SMI) i Stockholm levande och omplacerats på ett djurhem i England.

De tre aporna Bacill, Bacillusk och Baloo kom till SMI år 2003 från uppfödningsanläggningen Mazor farm i Israel. De tre aporna är idag åtta år gamla och det är ovanligt att en apa på SMI överlever mer än fem år. Men eftersom de kan leva i upp till 30 år så har de många år framför sig i sin nya inhägnad, där de kommer kunna vara både inomhus- och utomhus.

Under torsdagen och fredagen hölls högljudda protester vid Astra Zeneca i Lund. Anledningen till protesterna var att företaget är kunder till det ökända djurförsökslaboratoriet Huntingdon Life Sciences. Astra Zeneca lovade 1997, efter att HLS avslöjats för brott mot landets djurskyddslagar att de brutit allt samarbete. Dokument från HLS 2005 visade dock att Astra Zeneca fortsatt sina försök på HLS och i en utredning från 2008 framgick det att de bland annat beställt djurförsök på apor.

Den engelska djurrättsorganisationen Animal Defenders International har just publicerat en rapport och släppt en film där man dokumenterar användandet av apor i djurförsök. De har bland annat arbetat undercover på Europas största kontraktslaboratorium, Huntingdon Life Science (HLS) i England.

Prenumerera på RSS - Animal Defenders International