Arbetsområden

Köttindustrin

En gris från den svenska köttindustrin.
Kött, mjölk, ägg. Tre hörnstenar i den svenska livsmedelskonsumtionen, basvaror på varje matbord. Men vem vet vad som döljer sig bakom förpackningarna? Hur många känner till köttbitens historia? Linda McCartney sa en gång att "om slakterierna hade glasväggar skulle alla vara vegetarianer". Och faktum är att verkligheten är mycket långt ifrån reklamens Bregottfabrik eller vackra slogans om frigående hönor. Idag är livsmedelsindustrin den mest vidsträckta och omfattande formen av djurförtryck som existerar.

Pälsindustrin

Minkar på svensk pälsfarm.
Päls är något som många av oss verkar tro hör till det förgångna men varje år dödar pälsindustrin över 40 miljoner djur runt om i världen. Bara i Sverige dödas över en miljon minkar och hundratals chinchillor och kaniner på svenska pälsdjursfarmer. Detta efter att de levt ett kort och fruktansvärt liv i små, trånga burar. Två till tre minkar vistas i en gallerbur som ungefär motsvarar en uppslagen kvällstidning.

Djurförsök

Hund som utnyttjas i djurförsök.
Varje dag dör omkring 2800 försöksdjur i svenska laboratorier. Bakom låsta dörrar och taggtrådsbeklädda staket används och dödas varje över 100 miljoner icke-mänskliga djur runt om i världen i djurförsök. Det sker i laboratorier tillhörande universitet, sjukhus, forskningsinstitut och övriga företag.

Djur som underhållning

Elefant på cirkus.
Underhållningsbranschens utbud och bredd är i dag större än någonsin. Ändå existerar fortfarande former av underhållning som innebär utnyttjande av djur. Till stor del handlar det om verksamheter vars främsta målgrupp är barn, såsom djurparker och djurcirkus. Vad barnen får se är djur som antingen tagits från sina liv och familjer i det fria eller fötts upp för att aldrig få uppleva något annat än ett liv i fångenskap.